Nominerad till årets värsta slöseri

Fontänen i Eskilstuna ån är nominerad till årets värsta slöseri

Fontänen i ån har blivit en dyr historia, 4,6 miljoner har den kostat. Den har inte heller fungerat som den ska och de kommunala verksamheterna har under tiden haft stora sparkrav på sig. Den har häcklats lokalt under en längre tid och nu har den även nominerats till priset ”Årets värsta slöseri 2015”, ett pris som delas ut av Skattebetalarnas förening.

Motiveringen för nomineringen av fontänen, som fått namnet 4,6 miljoners fontänen, lyder:
I Eskilstuna ville kommunen bygga en fontän. Med tre armar, belyst med led-armaturer och i drift året runt. När kommunfullmäktige klubbade igenom beslutet 2013 avsattes två miljoner för projektet. Nu beräknar man att fontänen kostar 4,6 miljoner. Men man vet ju inte vad det kostar. Sedan ville man ha en rejäl om det ska ge någon effekt på ån”, kommenterade Dan Johansson, chef för stadsbyggnadsförvaltningen.

Samtidigt står kommunens olika nämnder inför stora besparingskrav. Barn- och utbildningsnämnden ska exempelvis spara 53 miljoner kronor. Men stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) vill inte motivera varför kommunen trots detta anser att en fontän för 4,6 miljoner kronor är väl investerade pengar. ”Jag anser att jag inte behöver motivera det (…). Nu är upphandlingen gjord, fontänen är färdig och avtalen är skrivna och då är det för sent att backa”, säger hon.

Övriga nominerade är bland annat konsertanläggningen Malmö Live, nya Karolinska och Arbetsförmedlingens nya värdegrund.