50 nyanlända i Eskilstuna, har tackat ja

Bild: Wikipedia

På onsdagen bjöd Mälarsjukhuset in en kväll full av mingel. Kvällen inriktade sig till nyanlända som redan har utbildning från sina tidigare länder inom vården. Allt från högt utbildade läkare och vårdpersonal infann sig på minglet.

Migrationsverket och Arbetsförmedlingen har nämligen gjort en kartläggning som tyder på att 150 personer som kommit till Sverige, redan har en vårdbakgrund. Bland de 150 personerna finns det dessutom 30 specialistläkare. Landstinget har ett stort intresse av att så in dessa människor i den svenska sjukvården.

Att utbilda nya läkare skulle vara en dyrare fråga för Sverige och ta längre tid, än vad de gör om man fortbildar de nyanlända med vårdutbildning. Men att bli legitimerat i Sverige tar också tid. Detta beror på att handläggningstiden på Socialstyrelsen är lång. För tillfället jobbar dom med de handlingar som inkom i mars 2015. Dessutom är det inte många som känner att dom har tid att spendera på att låta dessa göra en provtjänstgöring, vilket också krävs för att få en legitimation i Sverige.

Men nu har man kanske funnit en lösning på problemet. De som ställer upp att ta emot provtjänstgöringar kommer att få en ersättning på 9.000-10.000 kronor i månaden.

De som kom på mingelkvällen hade med sig CV och personligt brev. Närmare 50 nyanlända i Eskilstuna, tackade ja till detta erbjudande. Nu skjuter även Socialstyrelsen och Regeringen till resurser för att korta ner handläggningstiderna. Äntligen är vi på gång i rätt riktning. Många nyanlända ser positivt på detta erbjudande och framtiden ser genast ljusare ut för de som vill jobba inom vården.