Pi-dagen

Dagens datum skrivs i bland annat USA som 3/14, ett tal de flesta av oss kanske känner igen från matematiken i skolan. Pi, som skrivs som symbolen π och ofta avrundas till 3,14, är en matematisk konstant som bland annat används inom geometrin för att beräkna radien och omkretsen av cirklar och volymen och arean av sfärer, cylindrar och koner.

Pi

Decimalerna av pi fortsätter i oändlighet utan att uppvisa någon regelbundenhet. Trots att det räcker med 18 decimaler för att beräkna jordens exakta omkrets med enbart en atomkärnas felmarginal och 50 decimaler för att göra samma beräkning för vårt synliga universum har det blivit lite av en tävling att hitta så många decimaler som möjligt. På 1500-talet lyckades man bestämma 35 decimaler och på 1800-talet var man uppe i hundratals. Med hjälp av moderna datorer ligger nu rekordet på 2,5 biljoner decimaler.

För att fira en traditionell pi-dag som den gjorts sedan den startade 1988 på museet Exploratorium i San Francisco kan man baka eller bara äta en paj eller en pizza. På engelska uttalas orden pi och pie (paj) likadant och pizza kallas ibland för pizza pie. Dessutom är båda rätterna cirkelformade och behöver pi för att kunna beräknas. Det är även en dag då många matematiklärare fokuserar på pi och dess användning.