Bussförarens dag

Buss

747 miljoner bussresor genomfördes under 2014. Resor med buss stod då för 52 procent av den totala kollektivtrafiken. Bussförarens dag kommer från USA där ”Transit driver appreciation day” startades 2009 i Seattle och har uppmärksammats i Sverige sedan 2014. Datumet valdes eftersom att det var den 18 Mars 1662 i Paris den första ”bussresan” med häst och vagn kördes genom staden.

Men det är inte bara bussförarna som ska uppmärksammas. Spårvagnsförare, tågvärdar, däckmän och alla andra som arbetar för att kollektivtrafiken ska gå runt firas idag. Det är många som idag förlitar sig på att bland annat bussföraren följer tidtabellen och att tågen går i tid för att kunna ta sig till arbeten och skolor.

Mötet med människor står i fokus i dagens bussförarutbildningar. En bussförares arbete handlar inte bara om att få människor från plats A till B utan även om att ge hjälp och information till de resande.