Kommunen vill se över samarbetet med Nordea

Efter den stora skandalen runt Nordea och andra stora svenska banker vill nu Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna, att kommunen ser över samarbetet med banken. Kommunen använder Nordea för att betala ut löner och Puustinen säger till SVT att vi som kommun borde tänka till om Nordea är rätt bank att använda efter att skandalen uppdagats.

Även i Katrineholm använder kommunen Nordea för löneutbetalningar och Göran Dahlström, som är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, säger till SVT att han varit i kontakt med kommunjuristen. Svaret han har fått är att eftersom att det handlar om ett upphandlat avtal går det inte att bryta enbart på grund av spekulationer. Han tillägger också att de följer utvecklingen noga och att han som privatperson tycker att det är bedrövligt om det som som sägs är sant.

Skandalen runt Nordea handlar om advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som har kopplingar till skattefusk, pengatvätt och korruption. Efter att 11,5 miljoner av advokatfirmans dokument läckt ut har det framkommit att Nordea genom sitt kontor i Luxemburg hjälpt 300-400 svenskar att flytta pengar utomlands för att bland annat slippa betala skatt. Även andra banker i Sverige, Swedbank, Handelsbanken och Carnegie, har hjälpt sina kunder att flytta pengar till skatteparadis genom Mossack Fonseca.