Nytt projekt ska rädda Pallaskatten

Pallaskatten
Bild: Parken Zoo

Pallaskatten är ett okänd men ett utrotningshotat djur. Nordens Ark samarbetar med Snow Leopard Trust och Royal Zoological Society of Scotland i ett projekt som heter Pallas Cat International Conservation Alliance som går ut på att öka kunskapen kring detta utrotningshotade djur och få reda på mer om dess tillstånd och hot i det vilda.

Pallaskatten är en liten katt som lever bland bergen i Centralasien. Med sin kraftiga kropp, långa päls och stadiga ben klarar den av miljön väldigt bra. Den jagar små däggdjur och fåglar och kan bli upp till 12 år.

Trots sin stora utbredning mellan Kaspiska havet i väst till Kina och Mongoliet i öst, är den mycket ovanlig. Det beror till stor del på att människan jagar den för dess päls eller förgiftar deras föda för att de inte ska äta upp tamboskapens bete.

Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för bevarandet av pallaskatten.