En egen biokolanläggning

Biokol
AP Photo/Franklin Reyes

Naturvårdsverket har gett ett ekonomiskt stöd till Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö på 1,6 miljoner kronor samt 850 000 kronor till Parken Zoo, för att tillsammans utveckla en klimatsmart anläggning. Man hoppas och tror att anläggningen skall placeras i Ärla och att djurparken med hjälp av anläggningen skall utveckla ett system för uppvärmning av växthus.

Tidigare har Parken Zoo fraktat enorma mängder av gödsel varje år till Norrköping för förbränning. Om man nu bygger en egen biokolanläggning kommer man alltså att kunna omvandla gödslet till energi i sitt eget län. Ett bra och miljövänligt kretslopp, från djurspillning till värme. Kan det bli bättre?

Naturvårdsverket har fått in ansökningar av kommunledningskontoret som lett till sammanlagt 5,3 miljoner kronor för olika miljö- och klimatsatsningar i år. Ett härligt bidrag till miljön och framtiden.