Dalarna, Sörmland eller vart?

I går fick Sverige en liten prins. Prinsessan Sofia och Carl Philip fick nämligen sitt första barn, vilket var en son på 3,6 kilo med en längd av 49 centimeter. Han har mörkt hår och mår bra, även mamma Sofia mår bra.

Prinsen tittade ut 18.28 på Danderyds sjukhus. Ingen visste vad det skulle bli och glädjen blev stor när den lilla prinsen anlände. Drottning Silvia befann sig i New York för att hålla ett invigningstal i FN:s generalförsamling om världens drogproblem och hon hade lite svårt för att koncentrera sig under mötet. Inte alltid man blir farmor för första gången.

Idag kommer man att skjuta 21 skott vid salutstationerna som ligger vid Skeppsholmen, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg klockan 12.00. Imorgon Torsdag kommer man 11.15 att hålla en konselj på Slottet i prinsen ära. Då kommer också Kung Carl XVI Gustaf formellt att presentera prinsens namn och vilken titel samt vilket hertigdöme han tilldelas.

Då prinsessan Sofia kommer från Älvdalen tror många att det kommer bli Dalarna, men vi hoppas på Sörmland.

På fredag hålls tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan på Kungliga slottet klockan 12.00. Där bjuder man in den närmaste familjen, riksdag- och regeringsrepresentanter och övriga representanter från det officiella Sverige och personal från hovet.

Vi hälsar prinsen välkommen till världen och och gratulerar Sofia och Carl Philip till föräldraskapet.