Stora Biltvättarhelgen – tvätta miljövänligt

En Novus-undersökning visar att 61% av Sveriges bilägare anser sig vara mer miljömedvetna idag än för två år sen. Det miljöfientliga biltvättandet har minskat till 22% från tidigare 26%.

Helgen 23-24 april är alltså utsedd till Stora Biltvättarhelgen i Sverige och detta uppmärksammar Eskilstuna Energi och Miljö. Peter Andersson, produktionschef för Vatten/Avlopp vid Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö menar på att det som händer när man tvättar bilen vid gatan eller garageuppfarten är att tvättvattnet rinner ner i våra dagvattenbrunnar och sen orenat rakt ut i Mälaren.

Att fler tvättar miljövänligt är förstås bra, men inte gott nog, säger han vidare. Det är bl a smuts, damm, asfaltpartiklar och tungmetaller som sköljs ut i sjöarna.

auto-519834_1920

Om man däremot åker till en godkänd biltvätthall så renas avloppsvattnet under nogggranna restriktioner. Ingen vill duscha i avloppsvatten med tungmetaller och bada i det på sommaren, fortsätter Andersson. Detta är även en stor kostnad för samhället varje år, då förorenade sjöar och vattendrag måste renas.

Lite tvätt och etikett:

Tvätta inte bilen på gatan eller garageuppfarten, välj alltid en biltvätt (helst en miljömärkt), det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör-det-själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter.

Om tvätthall saknas bör man tvätta bilen på en gräsyta, vilket är minst skadligt för miljön.

Hur ser det då ut i Eskilstuna med möjligheter att kunna tvätta miljövänligt? Jo, vi har bl a mackar som har automatisk biltvätt och de som har gör-det-själv-hall och automatisk biltvätt. Det finns även privata aktörer som bistår med både och.