Bäver i Eskilstunaån

I helgen fick räddningstjänsten i Eskilstuna ett specialuppdrag som tyvärr inte håvades in. Det var nämligen en bäver som simmade i en av de stängda slussarna i Eskilstunaån.

Slussarna har en speciell trappa vid ena kanten för att djur skall kunna ta sig upp, om de skulle trilla ner. Bävern försökte ta sig upp men trillade åter igen ner i vattnet, vilket gjorde att räddningstjänsten fick rycka in med håv. Tyvärr var bävern för stor och håven klarade inte av tyngden av den vuxna bävern och det resulterade i att bävern åter igen föll i vattnet. Att bli räddad var inget bävern tänkte på, den simmade fram och tillbaka efter kanterna och undvek sina räddare.

Efter en timme gav man upp räddningsaktionen och valde att istället öppna slussens portar så att bävern själv kunde simma ut ur slussen. Bävern var lite stressad men i övrigt vid gott mod. Nu kan man se bävern med sin familj i Eskilstunaån igen och vi hoppas att han/hon lärt sig att undvika slussarna.

Man har även sett till bäverfamiljen som bor i Vilsta.