Sörmlands landskapsblomma den Vita Näckrosen

Denna blomma är landskapsblomma för Sörmland. Den växer i många insjöar och längs vattendrag. Storleken är 10 – 20 cm, och är flerårig. Stora runda blad som flyter på vattenytan med stor vit blomma med gul mitt. Den har långa stänglar som når botten ifrån blomma och blad. Den växer i hela Sverige´s vatten. För att rötterna inte skall lida av syrebrist så har stjälken utformas som en syrgasledare från blad till rot.

Den är populär av flera olika insekter för frömjölets skull, till exempel; Skalbaggar och humlor. Den är störst i landet. Den har en blommig och citrus aktiv doft. Det är också många djurs skydd mot andra rovdjur. Medan andra djur så som sköldpaddor, koi och sniglar använder blommornas sav som läkningsprocess.

Den har även skadedjur som gärna skadar växten, och det är bland annat en bladlus som suger ur saften i blomman. Även knott och vattenlevande bladbaggar äter upp blomman och lämnar små hål efter sig.

Den blommar ifrån juni – augusti, när blomman blivit befruktad böjs frukten ner ner under vattnet för att mogna. Sedan lossnar det på hösten när blomman bryts ner efter blomning. Bildar en gasbubbla runt fröet när blomman bryts ner på hösten. Som senare bryts sönder och sjunker till botten. Fröna kan sedan flyta långa sträckor innan dom sjunker till botten, för bli en ny blomma.

Det finns en mer sällsynt blomma, som är röd i i kronbladen. Den kallas röd Näckros. Den tillhör också Sörmland landskapsblomma.

Namnet Näckros kommer av att man förr trodde att Näcken gömde sig under bladen. Som är en gammal folktro. Näckrosen sades också lindra magont och Epilepsi. Jordstammen har också för i tiden malts till mjöl i hungersnöd, trotts att den är giftig. Även i sagans värld förekommer näckrosen med Tumme Lisa m.fl.

Visste ni att Näckrosen kallas även för Vit Lotus och brukar symbolisera Renhet, i andlighetens värld. ”Mycket andlig blomma har stark healing-effekt och har en otroligt kraftfull vägledare. Blomman skapar kontakt och ökar känsligheten för olika andliga företeelser, för den som behöver stöd och kraft i sin andlighet. Har stor läkande kraft på alla områden.”
” I blommornas kraft (av Alice Lindberg)”