Glöm inte sedelbytet

Just nu pågår sedelbyte i Sverige. Detta för att göra sedlarna säkrare och mer otillgängliga för förfalskning. Redan 30 Juni går tre sedlar i pension. Så glöm inte att växla in/byt ut 20-kronorssedeln, 50-kronorssedeln och 1000-kronorssedeln innan 30 Juni i år.

Man kommer att i två månader efter utsatt datum kunna byta sedlarna på bankkontor, i vissa fall även på kontor som ej har kontantförsörjning. Riksbanken kommer dock ta ut en avgift på 100 kronor för att göra detta.

ladda ned (2)

Hösten kommer också bestå av sedel och mynt byte. Då byts nämligen 100-lappar och 500-lapparna ut, men även tre av mynten byts då ut. Detta med anledning av att man vill komma bort från nickel som finns i mynten idag.

Allergiker har problem att hantera dessa mynt och man vill nu underlätta för dem. Samtidigt som man gör mynten nickelfria kommer man att göra dem mindre och inte lika tunga, för att underlätta frakten av mynten vilket i sin tur bidrar till en bättre miljö.

ladda ned (1) ladda ned

Så vi kommer få nya enkronor, tvåkronor och femkronor samtidigt som 100-lappen och 500-lappen blir ny. Deras giltighet kommer gå ut 30 Juni 2017, men introduceras redan i oktober 2016.

Så glöm nu inte att påminna alla nära och kära om att växla in/byta ut sina sedlar innan de blir ogiltiga.