Ormbett och husdjur

Orm

På grund av kylan så har husdjur med ormbett, som kommit in till veterinärerna, startat sent i år. Men nu anländer de i mängder. Bara under de två första veckorna i maj har andelen ormbitna hundar ökat med 97 procent och andelen katter ökat med hela 143 procent, om man jämför med förra året samma period.

I mars kom första ormbitna hund in och nu i maj har det varit extremt. Så håll koll på vad ditt husdjur nosar på och vart de sätter sina tassar. Sommarvärmen som vi har haft har lockat fram huggormarna, vilket har orsakat denna markanta ökning av bett på husdjur.

 

De flesta hundar och katter blir dessutom bitna i nosen och frisknar, värst är de för de djur som blir bitna i tassen. Bett i tassen leder ibland till dödsfall, Förra året avled ett tiotal hundar av denna anledning och 2.500 besökte vård. Redan i år har 150 hundar och 112 katter rapporterats blivit bitna.

Hur grovt man skadas beror på mängden gift som ormen lyckats spruta in i djuret. Ibland leder det till smärtsam svullnad i bettområdet, men det händer också att djurets inre organ drabbas av skador. Djuret kan få njur- och leverskador, men även drabbas av blodbrist och bli hjärtpåverkade.

 

Om ditt djur blir bitet så bär djuret och åk snarast till veterinär. Om djuret rör allt för mycket på sig så sprider sig giftet snabbare och skadorna kan då bli större. Oftast märker man inte att djuret blivit bitet, men efter ett tag blir djuret trött och vill ligga ner. Efter bara ett par timmar kommer svullnaden på den bitna kroppsdelen.

Om djuret har blivit bitet i nosen eller läppen svullnar hela ansiktet upp kraftigt och först efter ett eller två dygn når det sitt max. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan även ske på halsen. Men blir djuret bitet i tassen svullnar tassen upp och sedan går svullnaden upp efter benet.

Källa: Agria