Svårt att hyra med försörjningsstöd

Enligt en kartläggning som tidningen Hem & Hyra har gjort hyr var tredje kommunalt bostadsbolag inte ut lägenheter till personer med försörjningsstöd. Det betyder inte att det är omöjligt att få hyreskontrakt trots försörjningsstöd, men då krävs ofta en borgensman som kan garantera att hyran betalas.

Kommunfastighet i Eskilstuna har tidigare haft en mjuk linje gällande personer med försörjningsstöd. En undersökning Katrineholmskuriren gjorde 2013 visade att de hyr ut till människor som uppbär försörjningsstöd. Även en tidigare undersökning från Hem & Hyra 2012 visar på samma sak.

Etunanytt pratade med en Eskilstunabo som tidigare hyrt sin lägenhet av kommunfastighet samtidigt som hon uppbar försörjningsstöd och hon säger att det inte var några problem. Hon påpekar dock att detta var runt 2010 och att det då var ganska enkelt att få lägenhet i Eskilstuna.

Idag ser situationen annorlunda ut. Eskilstuna kommunfastighet har i skrivande stund 14 lediga lägenheter. På alla lägenheter, utom de allra senast upplagda och de två seniorboenden som är lediga, finns 125-200 sökande. För att ha chans att få en lägenhet krävs just nu mer än 800 köpoäng och ofta närmare 1500 köpoäng. Den som är inskriven i bostadskön får en poäng per dag. Den som redan bor hos kommunfastighet kan få en bonus av att bo mer än fem år i samma lägenhet.