Internationella blodgivardagen

Den 14 juni är det den internationella blodgivardagen. Den hålls för att visa tacksamhet och uppmärksamma alla blodgivare. Utan dom skulle sjukvården sluta att fungera normalt, det är en fantastisk tur att de ställer upp. I fjol var det närmare 220 000 personer som ställer upp i Sverige och donerar blod. Det blodet användes till att ge ungefär 100 000 patienter blodtransfusioner.

Men nya blodgivare behövs konstant så man behöver rekrytera nya blodgivare. Förra året minskade givandet med flera tusen personer, så nu söker man efter flera som kan ställa upp. Behovet av att ha flera donatorer med olika blodgruppstyper är väsentlig så man kan ha en bra blodgivarbank till sjukvården.

Just nu har Stockholm och Uppsala ganska stor brist på blod i sina blodbanker, men i resten av landet ser blodgruppsbalansen ganska bra ut. Men inom sjukvården uppmanar man människor att de ger av sin tid och ge blod under juni månad och gärna omgående, för det kan behövas vid stora olyckor. Det ger oss möjligheter att var förbereda vid stort behov av blodbanker och genom det så kan man rädda många liv.