Prideflaggan hedrade offren

Igår, måndag, lät Eskilstuna-Kuriren prideflaggan vaja på halv stång. Eskilstuna kommun hissade också prideflaggan.

Anledningen var att hedra offren för det terrordåd som begicks i Orlando, Florida i Söndags där 49 personer dödades och 53 skadades när en person öppnade eld inne på nattklubben Pulse.

Klubben var känd som gayklubb och många av de döda och skadade är hbtq-personer. Dådet rubriceras som terrordåd och den 29-årige gärningsmannen, som sköts ihjäl på platsen, har tidigare uttryckt stöd för olika terrororganisationer.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson säger till SVT Nyheter Sörmland att attacken verkar riktad mot människors rätt att älska vem man vill och mot det öppna samhället. Därför väljer kommunen att hissa prideflaggan. Eva Burman, som är chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, säger till Eskilstuna-Kuriren att de genom att hissa prideflaggan på halv stång vill visa sitt stöd för alla offer i Orlando och att dådet är ett angrepp på mänskliga rättigheter, mot ett samhälle som är öppet och tillåtande.

Jonas Gardell, som befinner sig i Paris under EM för att föreläsa om hbtq-frågor och även för att gå på fotboll, säger till TT att det är en tung och skrämmande dag. Han säger även att det inte hjälper att hata tillbaka. Gardell har fått motta hat på sociala medier sedan dådet från högerextrema som anser att han borde fördöma dådet och de religiösa motiv som kan tänkas ligga bakom.

Men Gardell är inte intresserad av att hata, utan anser att vi måste komma samman, dansa och skratta, spela fotboll. Och ha jättemycket sex.