Skräpplockardagarna i Eskilstuna

Skräpplockardagarna, som genomförs via kommunen på initiativ av den ideella organisationen Håll Sverige Rent, lockade 9325 Eskilstunabor att plocka skräp under försommaren. Mer än 90 procent av Sveriges kommuner hjälper organisationen med att dela ut säckar, påsar och klistermärken till de anmälda deltagarna. I Eskilstuna deltog ungefär 9 procent av medborgarna och de flesta är förskolebarn och skolklasser.

Utöver skräpplockarmaterialen har Håll Sverige Rent också en mängd pedagogiska material som ska hjälpa barn och unga att lära sig om nedskräpning och återvinning. Aktivitetskort som gör skräpplockandet till en lek och en tipspromenad med frågor om skräp och återvinning är några exempel.

Kanske är det dags för de vuxna att följa barnens exempel? Kampanjen ”Ett skräp om dagen” utmanar människor att plocka upp och kasta ett skräp på rätt ställe varje dag och visa upp det på sociala medier under hashtagen #ettskräpomdagen och samtidigt utmana någon att göra samma sak.