Eskilstuna och insektsbett

1177-1

Med tanke på att det i år har ringt in rekordmånga frågor till 1177 Vårdguidens telefonrådgivning, så har vi varit ute och frågat Eskilstunaborna vad dom gör vid insektsbett.

En 31-årig tjej svarade att hon ej var allergisk mot insektsbett. Men om någon blir getingstucken i hennes närhet så använder hon sig av ett gammalt husmorsknep. Tar en Alvedon-tablett och fuktar den lite. Sedan gnider hon den mot betten så att det slutar göra ont. Så länge man inte är allergisk så är insekter inte farliga.

En man i 31 års ålder svarar att han inte vet om han är allergisk. Men han är rädd för getingar och har blivit bränd av en humla. Han har dessutom stängt ut vänner på balkongen för att en geting kom på besök. Fästingar är otrevliga djur och mygg är helt okej, dom är fler i Norrland. Som husmorstips har han hört att man skall gnugga groddblad på insektsbett.bee-1346659_1280

Kvinnan i 38-års åldern är däremot allergisk mot mygg och bromsar. Detta utspelar sig genom att hon får stora utslag runt bettet. Dessa kliar jättemycket och då tar hon antihistamin som är receptfria och smörjer med cortisonsalva. Dock har hon blivit stucken av en geting och har därför respekt för dessa. Men det är inget som hindrar henne i hennes vardag. Alla insekter är intressanta på avstånd.

Den 39-åriga kvinnan är inte heller allergisk mot insektsbett. Dock anser hon att bromsar är besvärliga när man är ute och rider på landet. Fästingar är inte heller så trevliga, men dom är ju bara att plocka bort och sedan hoppas på att man inte får någon följdsjukdom efter.

Vid getingstick är en citronhalva bra att gnida mot bettet. Man lägger insidan av citronen mot den röta rodnaden. Det kan svida till lite först men sen känner man inget och svullnaden ger med sig. Även hon har hört talas om Alvedon, fuktad mot bettet, men har inte provat detta. Själv är hon rädd för spindlar, men aldrig blivit biten av någon, trotts hennes övertygelse om att de har huggtänder.

mosquito-892893_1920

Mannen på 50 år är inte heller han allergisk mot insektsbett. Salubrin kan man ta på insektsbett om det gör ont. Men om man har kraftigare symtom så åker man till sjukhuset. Han blev biten av en jordgeting som barn, detta svullnade upp men försvann sedan. Insekter tycker han inte om.

Hela 2000 personer ringde 1177 i frågan om insektsbett vecka 25. Det är en dubblering av föregående år samma vecka. Varje år inkommer det många samtal om insektsbett, men det brukar inte vara så här tidigt som i år. Oftast brukar denna topp på förfrågningar inkomma senare under sommaren enligt 1177 själva.