Den Sörmländska sommarsvampen

sommarsvamp

Då det har regnat en hel del redan tidigt denna sommar, så har man kunnat hitta sommarsvampen tidigt. Redan veckan innan midsommar fann man de första Sörmländska sommarsvamparna. Med lite tur och letande, kan även du finna svampen i skogen.

Den bleka sommarkantarellen och champinjonen är väldigt uppskattade matsvampar. Men tyvärr kopplar många ihop svamp med höst och fuktig mossa. Detta gör att man missar de svampar som kommer upp redan under sommaren.

Man funnit, champinjoner, soppor, stolt fjällskivling, knubbigare sommarkantarellen och även Karl Johan-svamp. Även några ”vanliga” kantareller har fångats i Strängnäs.

Det roliga med svampar är att de finns över hela vår jord. Många blir förvånade av att de finns vid polerna och på havsbotten. Svampar har funnits i över 500 miljoner år och består av en fruktkropp ovan jord och av svamptrådar dolda i marken eller vid barken. Visste du att det finns över 10.000 svamparter i Norden. Av dessa räknas drygt 100 som ”bra matsvampar”. Många använder dessutom svampen som läkemedel och vid växtfärgning.

2008-08-07_2fbgjx6