Behovet av lärare fortfarande stort

ELCMI Sörmland har 1795 lärartjänster utlysts under de senaste sex månaderna. I början av juli skrev vi om hur Eskilstuna kommun har stor brist på grundskolelärare. Som orsak nämndes då att lärare byter arbetsgivare, bland annat för att få en högre lön. Den bilden bekräftas nu av ordföranden i lärarförbundet Eskilstuna, Cecilia Rahbek Nöhr. Hon säger till P4 Sörmland att det har blivit allt vanligare och sker i större omfattning.

Men det handlar inte bara om högre löner, även om det ofta är den största faktorn. Många värdesätter också saker som garanterad pedagogisk utvecklingstid, tid som är avsatt för planering och reflektion. Det berättar Rahbek Nöhr för P4 Sörmland.

Anna Thörn som är chef för Barn Utbildning Kultur i Nyköpings kommun säger till P4 Sörmland att hon tror att lärarbristen är problemet. Medan högre lön kan vara lockande är det brist på lärare i Sverige. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många lärare för att fylla behovet.ELCMIgår kom också antagningsbeskeden för de som sökt högskoleutbildning till hösten. I samband med det berättar också Universitets- och högskolerådet i ett pressmeddelande att antalet sökande till lärarutbildningen minskat något. Samtidigt har antalet som antagits till lärarutbildningen också ökat med 3,1 procent.

På Mälardalens högskola är trycket på grundlärarprogrammet förskoleklass och grundskola 1-3 stort. Ammie Westbeck säger i ett pressmeddelande från högskolan att ansökningstrycket är tredubbelt så högt som det rekryteringsmål skolan satt upp. Samtidigt är det tyngre för andra lärarprogram. Bland annat har man varit tvungna att ställa in programmet för ämneslärare i matematik på gymnasienivå då antalet sökande var för lågt.

Relaterad artikel:

Brist på grundskolelärare i Eskilstuna