Ovanligt många körkort indragna i Sörmland

ELCMNya siffror från Transportstyrelsen visar att 671 körkort drogs in i Sörmland under första halvan av 2016. Jämfört med 2015 är det en ökning med 15,5 procent. Men Anna Berggrund, tillförordnad direktör för körkortsavdelningen på Transportstyrelsen, säger till SVT Nyheter Sörmland att det handlar om normala variationer. Hon säger att Sörmland inte sticker ut från mängden utan att det handlar mer om tillfälligheter.

Siffran för återkallade körkort ligger förhållandevis stilla. Vissa variationer är bara en naturlig del av detta. Anna Berggrund säger till SVT Nyheter Sörmland att den stabila siffran för hur många körkort som återkallas är något positivt. Det visar att transportstyrelsen har en rättssäker och enhetlig tillämpning av lagar och regler.

ELCMDen vanligaste anledningen till indraget körkort är fortkörning. 372 körkort återkallades på grund av att innehavaren kört för fort. Under hur lång period körkortet förblir indraget beror på hur långt över hastighetsbegränsningen man kört. 144 körkort drogs in på grund av rattfylleri, 20 på grund av flera mindre överträdelser och 2 drogs in på grund av allmän brottslighet. 72 körkort blev indragna på grund av medicinska skäl och 61 drogs in för att föraren inte lämnat in läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov.

Utöver att körkortet dras in leder också många av orsakerna till böter och i vissa fall andra påföljder. Det kan alltså bli både dyrt och besvärligt.