Taigafästingen har etablerat sig i Sverige

ELCMTaigafästingen är vanlig från östra Lettland och östra Estland och bort över Mongoliet till Kina och Japan. Nu har fästingen också etablerat sig i norra Sverige. Den har under en tid också blivit allt vanligare i Finland. Fästingen har antagligen tagit sig hit med hjälp av älgar, fåglar eller hundar som varit längre österut. Det är svårt att se skillnad på Taigafästingen och den ”vanliga” fästingen.

Fästingar är i sig inte farliga, men de är vanliga bärare av olika sjukdomar. De allra vanligaste är TBE och Borrelia. TBE, en förkortning av Tick-borne encephalitis, kallas också fästingburen hjärninflammation. Ungefär 200 personer i Sverige drabbas varje år av TBE. Viruset är vanligast vid kusterna i Sörmland, Stockholm och Uppsala.

ELCMTaigafästingen bär på en dödligare variant av TBE som ofta kallas Sibirian eller Far-Eastern TBE. Dödligheten i ”vanlig” TBE är ungefär 1 procent medan Taigafästingens variant ligger så högt som 30 procent. För att fästingen ska kunna bära viruset måste den ha suttit på ett djur som bär viruset. Det är därför inte självklart att de Taigafästingar som kommit till Sverige bär på viruset.

För att skydda dig mot fästingar och undvika att smittas är det bra att bära heltäckande kläder. Mörka kläder drar åt sig färre fästingar, men de är lättare att upptäcka på ljusa kläder. Om du befinner dig på platser där det är vanligt med fästingar, till exempel ute i skogen eller i skärgården, är det bra om du vaccinerar dig mot TBE. Fästingar kan också bära på Borrelia som det ännu inte finns något vaccin åt. När du varit ute är det bra att göra en koll av kropp och hår. Fästingar tar ofta lite tid på sig att välja ut en bra plats att sätta sig på.

ELCMOm du blir biten, ta bort fästingen så fort som möjligt. Använd en pincett eller en fästingborttagare, ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt och dra sedan försiktigt rakt ut. Tvätta såret med tvål och vatten och/eller desinfektionsvätska. Se till att skydda och kolla dina djur också. Borsta pälsen och kolla där det inte finns så mycket hår.