Stenkastning i Fröslunda

I måndags utsattes räddningstjänsten för stenkastning i Fröslunda efter att ha släckt en anlagd brand i ett soprum. Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisen i Eskilstuna, säger till SVT Nyheter Sörmland att polis larmats till platsen redan i samband med branden. På grund av ett annat, prioriterat, larm var de inte på plats när stenkastningen pågick. När de kom till platsen hittade de ingen där. Han säger också att polisen ser mycket allvarligt på det som hänt.

By Hangsna (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Foto: Hangsna [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Under våren och sommaren har det varit lugnare i Fröslunda. Sjöqvist säger till SVT Nyheter Sörmland att han inte vet om det här är en isolerad händelse. Han fortsätter med att polisen nu kommer att synas mer i områden som Fröslunda, något de försöker göra när de har möjlighet.

I samband med stenkastningen krossades också ett antal rutor på socialkontoret vid torget i Fröslunda. Igår förmiddag var Eskilstuna kommuns socialchef på plats för att stötta personalen. Han säger till SVT Nyheter Sörmland att man blir arg och frustrerad. Samtidigt säger han också att det finns en långsiktig plan för området ska bli bättre.

ELCMStenkastningen orsakar nu också politiska reaktioner. Nicklas Frykman (L) går i ett pressmeddelande till attack mot den styrande majoriteten i Eskilstuna. Han säger att ”Det är en tragisk men tyvärr väntad utveckling att stenkastning emot blåljuspersonal nått Eskilstuna. Den socialdemokratiska majoriteten i Eskilstuna har misslyckats med det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. De har misslyckats med integrationen och de har misslyckats med säkerheten för vår egen personal,”

Jimmy Jansson (S) säger till SVT Nyheter Sörmland att Frykmans uttalande är absurd och verklighetsfrånvänt. Jansson menar att det är den tidigare regeringen, där bland annat liberalerna ingick, som låtit dagens Sverige växa fram. Han säger också att det är individen som har ansvar för sina gärningar. Vidare vill han också att polisen ska kunna slå till med kraft när det krävs. Förutom att ha resurser och finnas på plats behöver de också ha laglig rätt att vidta långtgående åtgärder.

fire-truck-499801_1920Till följd av stenkastningen kommer också räddningstjänsten att förstärka sidorutorna på fyra av brandkårens bilar. Tobias Erdsjö, ställföreträdande räddningschef, säger till Eskilstuna-Kuriren att det har funnits en plan för att snabbt förstärka rutorna om det behövts. Han säger också att han inte upplevt att de ungdomar som kastade sten hyste agg mot just brandkåren. Han säger att ”Det kändes inte riktat mot oss, även om det var oss det kastades mot.”