Tre dopingfall i Sörmland förra året

ELCMEn sammanställning från riksidrottsförbundet visar att mer än 3 000 dopingkontroller gjordes i Sverige förra året. 23 idrottsmän och motionärer åkte fast vid kontrollerna. 246 av dessa kontroller gjordes i Sörmland och av dem var tre positiva. Det är två motionärer och en elitidrottare i Sörmland som fastnade i kontrollerna.

medal-646943_1920Det har också hänt saker inom den ryska dopingskandalen. Den 17 juni beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) att alla ryska friidrottare stängs av från OS i Rio. Beslutet kom efter att en stor rysk dopingskandal avslöjats av antidopingorganisationen Wada. 68 ryska friidrottare överklagade beslutet till idrottens skiljedomstol (CAS) och igår avslog CAS ryssarnas överklagan.

Den enda möjligheten som nu finns för de ryska friidrottarna är att tävla under neutral flagg, om de kan bevisa att de inte är dopade. IOK undersöker nu också möjligheten att stänga av alla ryska idrottare från OS i Rio. Enligt Wada har den ryska dopingen inte bara varit känd av ryska staten utan ska också ha beordrats och gjorts möjlig av Rysslands regering och säkerhetstjänst.