Pokémon Go fortsätter att skapa rubriker

En person körde in i en polisbil, några försökte ta sig in på Solliden och spelet har förbjudits i Saudiarabien. Ingen kan ha undgått Pokémon Go vid det här laget. 1996 kom de första pokémonspelen och idag är de små monstren, speciellt den gula pikachu, välkända världen över. För 15 år sedan kom en fatwa mot spelet och den har nu förnyats. Det är det som gör att Saudiarabien nu förbjuder spelet.

ELCMI Japan, där spelet grundades, har lanseringen försenats. Till stor del tros den sena lanseringen bero på att spelföretaget inte hade tillräckligt bra servrar för att spelet skulle fungera. I samband med lanseringen gick också Japans National center of Incident readiness and Strategy for Cybersecurity, NISC, ut med varningar om att spelare bör vara försiktiga. Redan idag har Japan problem vid bland annat tågplattformar med människor som inte är uppmärksamma på sin omgivning.

Flera olyckor har kunnat kopplas till att människor spelar Pokémon Go och inte varit uppmärksamma på sin omgivning. I Sverige gick larmet på Solliden, kungafamiljens bostad på Öland, när spelare försökte ta sig in på området. En av spelarna sa till Ölandsbladet att det är jättemånga bra Pokémons inne på Solliden. Tyvärr är det ett nationellt skyddsobjekt så spelarna fick leta vidare på andra ställen.

gameboy-1523083_1920Utanför Kullbergska sjukhuset i Katrineholm finns ett pokéstop. Nu har sjukhuset satt upp en varningsskylt med texten ”Till er Pokémonjägare: Detta är ett sjukhusområde. Vore snällt om ni tänker på oss som behöver lugn och ro här. Lycka till med jagandet, men försök att vara tysta. Tack på förhand, patienter och personal på sjukhuset”.

Än så länge är de flesta positiva till spelet som uppmuntrar till rörelse och samarbete. Det är inte bara ungdomar som pratar med varandra. Själv blev jag stoppad av ett äldre par här om dagen som glada undrade om jag hittat någon Pokémon när jag promenerade genom stadsparken.