Nu väntas det bli regn

ELCMIdag kan det bli upp emot 30 grader varmt i Eskilstuna, i alla fall på förmiddagen. En kallfront med regn kommer in över västra delarna av Sverige idag och kommer att nå oss på eftermiddagen. Därför kan vi vänta oss regn eller regnskurar som lokalt kan bli kraftiga och ha inslag av åska. I samband med åskan kan det också blåsa rejält.

Veckan fortsätter sedan med ostadigt väder. Flera regnområden kommer komma in från sydväst och temperaturerna kommer att sjunka till mellan 20-25 grader. Vad vi kan vänta oss för resten av veckan är inte helt klart, men mest troligt är att det blir växlande molnighet och regnskurar.

I samband med åska är det bäst att hålla sig inomhus. En bil ger också ett bra skydd. Den som av någon anledning behöver vara utomhus bör undvika att ställa sig under höga träd. Blixten slår ned i den högsta punkten den kan hitta. Enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala måste runt 17 personer vårdas på sjukhus på grund av blixtnedslag varje år.

Elektronik är känslig mot blixtnedslag. Dra ur sladdarna när det åskar i närheten. Man kan också installera ett åsk- och överspänningsskydd. För att vara på den säkra sidan är det bra att säkerhetskopiera datafiler som inte går att ersätta.