Lindar och humlor

linden-tree-817061_1280

Vid denna tiden på året kan man finna mängder med döda eller avsvimmade humlor i närheten av lindar. Man har länge haft teorier om varför. I Eskilstunas stadspark har man lindar och dessa blommar just nu. Humlor har vid denna tiden svårt att finna nektar och dras därför till lindens blommor.

Enligt en teori så tror man av linden innehåller något som förgiftar humlorna och orsakar deras död. Andra teorier är att sockret i lindens blomma är den som ligger bakom detta fenomen. Men ingen forskning har kunnat fastställa vilken av anledningarna som stämmer. Man har inga bevis för någon av teorierna.

bee-680092_1920

Silverlinden kommer från Sydeuropa och Balkan och det är den som blommar mest just nu. Humlorna dras verkligen till dess blomma. Men om du tittar noga på de döda humlorna så kan du även se ett hål i deras ryggar. Detta orsakas ej av linden utan förmodligen av talgoxar och blåmesar. Man kan ju undra varför. Det har nämligen visat sig att humlornas ringmuskler är en delikatess för dessa fåglar.

Ja, det är inte lätt att vara humla i stadsparken.