Fest med kräftpest

crayfish-1504081_1920

I år är det gott om kräftor i Sveriges vatten, men ändå så tros det att kräftorna kommer vara dyrare detta år. Detta för att importen från Kina har ökat i kostnad, och dem flesta kräftor i butikerna är från just Kina. Så vill du ha kräftor billigt så borde du istället fiska själv, här i Sverige.

Varför det är så många kräftor i år kan bero på att att förhållandena då de växte upp varit bra. Om det varit för varmt så växer dem för mycket och för snabbt, då dör dem av syrebrist. Men även att dem lyckats byta till ett större skal innan själva fisket börjar. För om inte skalet har blivit hårt kommer kräftan inte gå in i burarna. Därför är det bäst tillfälle att fiska kräftor i slutet på augusti.

Men för att fiska runt Eskilstuna måste du själv äga fiskemark eller ha tillstånd av ägaren. Annars får du åka till Vättern. Där får du fiska kräftor på alla helger mellan 17.00 (fre) till 17.00 (sön). Från och med den 12 augusti till den 11 september.

crayfish-884202_1920

Men, viktigt att tänka på är att det finns två olika sorters kräftor i Sverige. Den ena, signalkräftan som är importerad. Bär alltid på kräftpest och kan inte dö utav detta. Sen har vi flodkräftan, som nästan är helt utrotad. Detta p.g.a. att den dör utav kräftpesten som signalkräftan bär.

Så om du fiskat bland signalkräftor, gör rent utrustningen innan du fiskar där det kan finnas flodkräftor. Skillnaden på dessa kräftor är ganska enkel. Signalkräftan har ett ljust märke vid sina lite bredare klor. Men flodkräftan har ett rött märke vid sina lite smalare klor. Signalkräftan har också taggar mellan huvudet och dess ryggsköld.