Skolor ofta bortglömda vid bostadsbyggande

pencil-1112242_1920Dagens Nyheters granskning av bostadskrisen har bland annat visat att skolor ofta glöms bort när man bygger nya bostäder. 60 av de 100 områden som byggt flest nya bostäder har varit tvungna att använda sig av tillfälliga baracker för att hantera ökningen av elever. Detta har också lett till en ökning av antalet elever per klass.

Åsa Sahlén, ordförande för lärarnas riksförbund, säger till SVT Nyheter att baracker inte är någon långsiktig lösning. Hon säger också att det handlar om hur mycket kommunerna vill satsa på skola, elever och personal. Trängre lokaler leder också till sämre arbetsmiljö för både lärare och elever tror Åsa Sahlén. Hon säger också att skolan undergrävts i flera år och att det kommer ta lång tid att bygga upp skolan igen.

school-375976_1920I Eskilstuna planeras stora skolinvesteringar de närmsta åren. Bland annat behöver Skogsängsskolan, Förslundaskolan Björktorpsskolan bygga ut. De närmaste fem åren behövs mellan 1 500 och 1 800 nya grundskoleplatser i Eskilstuna. Det sa Marie Wallin till Eskilstuna-Kuriren i april i år. Redan under hösten kommer Skogsängsskolan tillfälligt att använda sig av moduler i väntan på en permanent utbyggnad.