Hösten på stadsbiblioteket

P1130222Igår var TV Eskilstuna på stadsbiblioteket för att prova på Krimlabbet i lilla deckarbiblioteket. Tanken är att upp till tre barn från 10 år under 30 minuter ska lösa ett klurigt fall med hjälp av ledtrådar och bevismaterial. Och visst var det lite klurigt! Sommarens fall har haft tre delar och vi nöjde oss med att lösa den första delen. De barn som under sommaren löst alla tre delar får ett pris för sina deckarförmågor. De får även veta vem det är som har klottrat på tavlan i klassrummet och vem som lämnat en mystisk lapp efter sig. Under hösten har Krimlabb öppet på vardagar mellan 14 – 16, lördagar 12 – 14 och de söndagar biblioteket är öppet är Krimlabb öppet mellan 13 – 15.

P1130368Den som gillar Krimlabb kanske också är intresserad av Deckarklubben? Den är till för barn mellan 10 och 12 år som får möjlighet att träffas, läsa deckare, lösa klurigheter och fika tillsammans. Klubben kommer också att besöka polisens tekniska rotel under hösten. Anmäl ditt intresse till avdelningen för Barn & Unga på biblioteket.

Under hösten kommer också två olika BOOKworms-klubbar att träffas. Den ena riktar sig till ungdomar mellan 13 och 18 år som gillar att läsa och skapa. Den andra riktar sig till unga mellan 10 och 18 år som vill skriva och vill göra skrivövningar ihop och var för sig. Låter det intressant kan du anmäla intresse till avdelningen för Barn & Unga på biblioteket.

Mellan den 5 september och 28 november är det sagostund med sagolek för barn från 4 år mellan 13.00 och 13.45. På lördagar bjuds det på sagostund på andra språk med en lördag i månaden på engelska, en på spanska och en på somaliska. På tisdagar är det sagostund på arabiska för förskolebarn.

Den som av olika anledningar inte kan ta sig till biblioteket kan använda sig av bokbussen Alva. Cirka 2 000 titlar finns i bussen och de byts ut med jämna mellanrum. Dessutom kan böcker som inte finns i bussen beställas till nästa gång bussen stannar. Bland annat besöker bussen landsbygden där det är långt till närmaste bibliotek. Också äldreboenden och förskolor får besök av bokbussen. Alla hållplatser är öppna för alla låntagare. Bussen är också enkel att komma in i med en ramp för rullstolar och rullatorer.

DSC_0317För den som vill veta mer om vad som händer på biblioteket under hösten presenteras hela programmet den 2 september. Mellan klockan 9.30 och 10.30 på Carinas kafé på stadsbiblioteket.