Kaninkött allt vanligare

rabbit-41119_1280

Många av restaurangerna i Eskilstuna köper sitt kaninkött från Stjärnhovs kaningård i Gnesta kommun. Man har där ett kaninstall på 250 kvadratmeter och en egen gårdsbutik i anslutning till gården. Det blir allt vanligare att äta kaninkött i Sverige då det är ett magert kött som är lätt att tillreda. I princip kan du göra allt med kanin som du gör med kyckling.

Sveriges kaninavelsföreningars riksförbund uppmuntrar alla att äta mer kaninkött. Men man uppmuntrar också lantbrukare att börja producera mer kanin. Utomlands är det redan en stor köttproduktion och marknad för kanin. Näringsvärdet på köttet ligger i liknelse med fläskfilé och det är ju populärt.

rabbit-1312568_1920

I Danmark har man nyligen haft ett testprojekt med ekologiska kaniner. Man slaktade sina 30 första kaniner i förra veckan och man tros ligga väl i tiden då detta är ett magert kött. Priset är tänkt ligga på det samma som ekologisk kyckling i Danmark. Tidigare har man importerat 30 ton kaninkött per år, från Frankrike och Kina bland annat.

Men i Sverige har vi en lite kluven syn på kanin och vill många gånger se just kaninen som ett husdjur och inte som mat. Under andra världskriget hade man 23.000 uppfödare av kaniner och då framförallt för köttets skull. Varför man endast skall nyttja ett så fint kött som nödproviant och inte likvärdigt med kalv, lamm, kyckling och fisk är något man kan diskutera länge. Åsikterna går isär och idag har vi endast 1.500 uppfödare. Dessa uppfödare är mestadels sådana som föder upp kaniner som sällskapsdjur och för utställningar.

Kommer kaninen banas väg fram till våra tallrikar?HelKanin