Undvik löss i skolstarten

person-1169810_1920

Det är väldigt vanligt vid skolstarter att löss sprids. Därför är det viktigt att man luskammar sina barn med jämna mellan rum. Förklara också för barnen att man ej skall prova varandras huvudbonader, så som mössa, keps och liknande. Om alla hjälps åt att förebygga, så blir det inte lika stort spridningsområde för huvudlössen.

Ha alltid en luskam hemma. Ta för vana att kamma samtliga i familjen. Lössen sitter ofta vid hårbotten där de också lägger sina ägg. Vanliga platser är, bakom öronen och i nacken. Löss kan drabba alla och beror inte på hygienen.

Lössen är små ca 2-3 mm. När de är nykläckta kallas den nymf och är då väldigt små och kan vara svåra att se. Lössens ägg, gnetter är ca 1 mm, bruna eller grågula och sitter fast på hårstråna nära hårbotten med ett limliknande sekret vilket gör de svåra att få bort. Från ägg till lus tar det ca 10 dagar. Från nymf till lus ytterligare ca 9 dagar.

larva-1196506_1920