ReTuna, först i världen

 

logo-retuna

Eskilstuna har länge legat i framkant vad gäller sitt miljötänk. Många blev därför inte förvånade när en Återbruksgalleria dök upp förra året. Detta koncept var helt nytt för alla och planerna unika. Världen hade fått sin först Återbruksgalleria någonsin och det skedde här i Eskilstuna på Folkestaleden 5.

När man går innanför dörrarna till ReTuna blir man förvånad av designen, utstrålningen och renheten. Man tror knappt att det är återbruk som är hjärtat i denna nytänkande galleria. I gallerian finns flera olika butiker, precis som i en vanlig galleria. Man kan hitta allt från skor och kläder till datorer, cyklar och möbler samt lite till. Tillsammans har alla återbruket som gemensam nämnare.

Entré

Att vandra genom lokalerna ger en förståelse för hur mycket fantastiskt som vanligtvis kastas bort. Man förvånas över hur vackra, användbara och funktionella saker som samlats här. Sen börjar man tänka på vad man själv brukar kasta och kommer på att man faktiskt kastar mycket som fortfarande är använt bart. För även om jag tröttnat, växt ur eller inte längre uppskattar något, så kan faktiskt någon annan göra det. Livslängden på produkterna blir betydligt längre om man låter dem byta ägare och genom det sparar man på miljöns resurser.

Många gör studiebesök till ReTuna av ren nyfikenhet. Men också för att få mer förståelse över hur allt hänger ihop. De sju butikerna som befinner sig i gallerian har alla olika inriktningar. På baksidan lämnar folk in det dom vill kasta. Antingen kastar man sakerna i sorterings containrarna eller så ställer man dem i befintliga markerade ytor för respektive butik, beroende vad det är för typ av pryl. Besökarna väljer alltså själva om deras saker skall återbrukas eller ej.

ReTuna

Butikerna ansvarar sedan för att ta tillvara på sakerna och snygga till, reparerar och ge dem nytt liv inför kommande ägare. Vissa saker kombinerar man dessutom med varandra och vips så har man en helt ny design och ibland ett helt nytt användningsområde för något som någon tänk kasta. Man kan se gamla lådor hänga på väggen som en hylla, klädesplagg som sytts ihop till fantastiska klädeskreaktioner, unika lampor, kakfat av gamla assietter och tallrikar, ja fantasin har inga gränser på ReTuna Återbruksgalleria. Dessutom går det bussar ut hit och man kan ta en hederlig Svensk ”FIKA” på plats.

TV Eskilstuna var på plats under invigningen: