Draken och Södermanlands landskapsstjärna

Draken är en stor stjärnbild som kan ses mellan Stora och Lilla björn på norra stjärnhimlen. Bilden sitter runt Lilla Björn och ibland kallas Lilla björn för ”drakens vinge”. I grekisk mytologi så vaktade draken Ladon de gyllene äpplet. Äpplet växte på berget Atlas som fanns i Heras trädgård. Herkules, som ville utföra sitt tolfte storverk ville stjäla äpplet. Men för att lyckas var han tvungen att döda draken, detta gjorde han med en förgiftad pil. När draken dött placerade Hera den på himmelen som ett tecken på tacksamhet.

Denna stjärnbild är en av de 48 stjärnbilderna som ursprungligen fanns i Klaudios Ptolemaios bok ” Almagest”. Ptolemaios var en grekisk astronom som levde mellan åren 90-170.

Stjärnbilden kan ses året om på den norra stjärnhimlen. Alla stjärnor lyser medelstarkt och man ser enklast konstellationen om man kollar norr om grannen Herkules. Bilden befinner sig också 10 grader norr om stjärnan Vega i stjärnbilden Lyra. Men en av stjärnorna är lite speciell. Det är nämligen så att stjärnan Eltanin om ca 1,5 miljoner år kommer passera Tellus. Avståndet kommer då vara 28 ljusår mot dagens ungefär 148. Detta kommer göra den till den ljusstarkaste stjärnan, som idag är Sirius. Denna stjärna brukar också ställa sig i zenit, om man står i London.

När något är i zenit så är på en punkt på himlavalvet där stjärnan är rakt upp. Detta gör att stjärnan också är i 90 graders vinkeln från astronomi horisonten. Om solen skulle stå i zenit så skulle t.ex. ett träd, en flaggstång eller liknande inte avge någon skugga. Men beroende på vart man är så sker zenit vid olika tillfällen.

Eltanin kan ibland kallas Gamma, Draconis, Etamin eller Zenit Star. Stjärnan är relativt sval och ligger på ca 4000 Kelvin. Tillhör klass K5, är en orange jättestjärna med en lyskraft 600 gånger så stark som solens. Beräkningar visar också att stjärnan är 50 gånger solens diameter. Denna stjärna är också Södermanlands landskapsstjärna.