Var finns svampen?

eierschwammerl-1558873_1920

Många pratar om att det är ett riktigt svampår i år, men ingen vill avslöja exakt vart dom finner svampen. Matsvamp är populärt i Sverige och många har sina speciella ställen de återkommer till. Vill du hitta svamp skall du passa på ett par veckor efter regn. Dessutom måste du leta i skogen, allra helst i blandskog. Blandskog är en blandning av löv och barrträd.

Det finns också svampar som drar sig till vissa trädsorter. Till exempel svampfamiljen soppar, dom kan man dessutom höra på namnet vilket träd de gillar, björksopp, aspsopp och tallsopp är bara några exempel på soppar. Självklart kan de även dyka upp på andra platser också.

Kantareller hör till mångas favoritsvamp och den växer överallt i landet. Denna svamp kan man dessutom hitta så gott som överallt. Vågar du inte traska omkring i skogen utan vill följa en stig, ja då är det kantareller du kan finna. Men det finns också platser i skogen där det aldrig växer svamp. Man ser inga matsvampar på kalhyggen eller i ungskog.

leccinum_versipelle

Vad skall man tänka på när man plockar svamp

Använd aldrig en plastpåse att plocka svampen i. En korg eller en papperspåse är bäst. Plastpåsen är för tät och skapar varme och svamparna blir lätt mosiga och geggiga. Sen växer bakterierna snabbare i en plastpåse. Man skall även tänka på att ha med sig en svampkniv och en borste. Att grovrensa svampen redan på plats sparar tid men gör också att svampen kommer åter nästa år. Många som rensar svamp hemma gör detta på en tidning, det man rensar bort tar man sedan med sig ut i skogen igen. Bäst är om man rensar svampen så snart som möjligt, svampen skall helst inte ligga flera dagar.

Man skall helst plocka de mellanstora svamparna. De små får då chansen att växa till sig till nästa gång du kommer, de stora är ofta snigel angripna eller har tappat konsistensen. Svampar nära trafikerade vägar eller fält som besprutas skall man inte plocka då de inte smakar bra. Viktigt är det också att ha med sig en vattenflaska, karta och gärna en handbok för svampar. Kartan kan du ha i mobilen och där finns det även bra svampappar.