Den 29:de april är en speciell dag

birthday-cake-380178_1920

Det är nämligen denna dag som flest fyller år i Eskilstuna kommun. SCB har nämligen sammanställt vilken födelsedag som är vanligast att ha i alla svenska kommuner. Så fyller du år den 29:de april och bor i Eskilstuna kommun så är du en av de 278 personer som fyller år i kommunen denna dag.

Men enligt denna nya statistik så är den 10:de april den vanligaste födelsedagen i Sverige. Det är nämligen den dagen hela 25.616 personer i Sverige fyller år. En hel del forskare menar på att människors fertilitet påverkas av ljuset under sommarmånaderna och att det därför är vanligast att födas just på våren. April är helt klart födelsernas månad i Sverige.

dessert-1526592_1920

Men sedan 2008 har Juli varit en av favoritmånaderna att föda barn på. Dock kommer det dröja länge innan Juli barnen är ikapp aprilbarnen. Men självklart skiljer det sig i landets kommuner. Överkalix har 20 december som den vanligaste födelsedagen och i Mullsjö är det den 3 mars som leder. I Stockholm fyller hela 2.282 personer år den 22 april. Tittar man på utrikesfödda så får man helt andra datum. Det är nämligen väldigt vanligt att utrikesfödda fyller år 1 januari eller 1 juli.

Dessutom har man kunnat konstatera att varannan person i Sverige ger sig själva paket när de fyller år. Det är inte lika vanligt att man köper julklappar till sig själv.

gift-553143_1920