En bakteriesjukdom har drabbat dovhjorten i Sörmland

fallow-deer-1577295_1920

Under sommaren hittade man ett femtiotal döda dovhjortar norr om Nyköping. Man skickade prover på analys och svaret har anlänt. Statens Veterinärmedicinska Anstalt har konstaterat att det rör sig om pasteurellos, vilket är en bakteriesjukdom som orsakar akut lunginflammation eller blodförgiftning. Bakterien växer till sig och producerar toxiner och det i sin tur orsakar lunginflammationen och leder till en snabb död. Men det kan inte smitta till människor, så vi kan vara lugna.

Bakterien drabbar mest dovhjortar i Norden och senast vi hade ett stort utbrott av denna bakterie, var 2014. Även då bröt den ut i Sörmland. Dock var de flesta av dovhjortarna man fann utanför Norrköping så förruttnade att man ej kunde ta prover. Men man följer nu utvecklingen och vill ta hjälp av allmänheten. Så om du ser en dovhjort som dött av en oförklarlig anledning, kontakta Viltsektionen på Statens Veterinärmedicinska Anstalt. För då kan man följa förloppet av spridningen lättare.

fallow-722410_1920

Utbrottet 2014

Även då var det femtiotalet dovhjortar som dog. Men då mellan Katrineholm och Vingåker. Det var mest vuxna djur som hade dött och jägarna i området konstaterade att kropparna ruttnade snabbt i sommarvärmen. Många dovhjortar hittade man på grund av doften som de döda kropparna spred.