Palmolja är inte bra för Eskilstuna i längden

oil-palm-287902_1280

Nästan all palmolja är miljöcertifierad i Sverige. Men tyvärr håller inte miljömärkningen måttet. Detta kommer i sinom tid även att drabba Eskilstuna. Även om vi inte har odlingarna i Sverige drabbas vi på lång sikt av skövlingen. Flera organisationer har besökt dessa områden i bland annat Indonesien. Sumatra tillhör dem som har oljepalmsplantager som är miljöcertifierade. Här skövlas träden i rask fart. Det samma gäller i Malaysia.

I Sydostasien har plantagerna ökat tre gånger sin storlek på bara tio år. Denna avverkning slår hårt på befolkningen, men också på djurbeståndet. Orangutanger, elefanter och tigrar knuffas undan ju mer man avverkar. Risken är att de utrotas. När man sedan eldar och dikar ur så blir det enorma klimatutsläpp. När man besöker dessa platser ser man hur fort det har förändrats. Man ser inga djur och inte heller någon kvarvarande skog, man har tagit allt.

palm-oil-1022012_1920

Världens äldsta regnskog är …. borta. En tung syn för många som inte trott att det varit så utbrett. Men som vi ALLA bidrar till. Palmoljan finns nämligen i väldigt många av våra dagligt använda produkter. Frukten ger sex till tio gånger mer olja än raps och liknande produkter. Dessutom krävs det mindre bekämpningsmedel och konstgödsel. Det är också en inkomst till dessa fattiga länder. Dess konsistens och hållbarhet är uppskattade egenskaper, sen är den ju billig också.

Palmoljan finns i biodrivmedel, glass, godis, kakor, smink och tvål. Till den chokladälskandes förtret så finns den även i nutella. I Sverige är vi ändå väldigt hårda med att det skall vara certifierat enligt RSPO. Men som det ser ut nu så sköts kontrollerna för svagt på dessa plantager. Viss avhuggning sker trotts reglerna. Man använder giftet parakvat trotts att det är förbjudet i EU. Så frågan är om man kan lite på certifieringen när det sköts på ett okontrollerat vis.

Tidigare har märkningen av varorna fått kritik. Detta trotts att man i Sverige bara vill ha certifierad palmolja i hyllorna. Om ingen ändring sker snart blir klimatförändringar ett faktum, även i Eskilstuna. Regnskogen är hela jordens lungor och det är bara hälften av den ursprungliga regnskogen kvar. Som en människa med halv kapacitet. Ändå ökar jordens befolkning.

orangutan-1193732_1920 (1)

Varje dag skövlar man två stora fotbollsplaner med regnskog. Djurarter utrotas och vi bidrar till denna förödelse. Problemet kommer närmare för varje dag som går. Tänk dig dina barnbarn eller dina barnbarnsbarn, dom kommer kanske aldrig få åka slalom. För snön täcker inte längre bergstopparna om hundra år. Ingen i Sverige kommer kunna bo med strandtomt, för risken för översvämningar kommer öka. Inga noshörningar finns längre vid liv i frihet.

Detta är vad vi bidrar till när vi köper vissa typer av margarin, chips, kakor, smink och andra produkter som innehåller palmolja. Vi har kommit långt i miljötänket men än har vi mycket att jobba med. Tänk om alla i Eskilstuna skulle sluta köpa produkter som innehöll palmolja. Vi skulle göra skillnad för framtiden.

slalom-643148_1920