Sämst punktlighet i hela Europa

vår vårblomm 020

När man gjorde en internationell statistik över hur punktliga snabbtågen varit mellan 2008-2015, så visade det sig att Svenska snabbtåg var sämst. Endast 66 procent av våra snabbtåg kom i tid. Man räknade då på sträckorna Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg.

Japan var det land med bäst punktlighet. Hela 99 procent av deras snabbtåg kom i tid. Spanien kom snäppet under med hela 98 procent och sen kommer Frankrike med 92 procent. Landet närmast oss är USA med 77 procent och sen kommer alltså vi. Längst ner av alla länder.

Men man kan inte skylla detta på SJ. Det har varit många spår och ledningar med stora brister och dom är anledningen till 60 procent av förseningarna. Anledningen till att det varit så mycket fel de senaste åren håller ihop med brister i underhållet under flera årtionden. Sen körs snabbtågen på samma spår som lokal- och godstågen. Detta gör att små förseningar växer snabbt och blir stora förseningar. Speciellt om ett snabbtåg hamnar bakom ett långsammare tåg.

Statistiken bygger på andelen tåg som är högst fem minuter försenade när de anländer till stationen.