Broar stoppar båtars framfart

Gerda2

I Eskilstuna har man byggt broar sedan 1950 i centrala Eskilstuna. Dessa broar gör det svårt för båtar att ta sig fram i city. Man har länge diskuterat att man vill ändra på detta, men det kostar. Förr kunde man åka båt från Mälaren och hela vägen till centrala Eskilstuna och broarna hindrar nu denna framfart. Man tar sig till slussen i Torshälla och sen är det bättre att ta bussen sista biten.

Torshälla har ett gediget båtliv sedan 1860, då man också invigde slussen som tar båtarna vidare mot Eskilstuna. Ångbåten Gerda har kapat sin skorsten för att kunna passera broar och ta sig till Eskilstuna på sina turer. Sommarturerna mellan Näshulta och Eskilstuna är populära och detta var enda chansen att låta dem fortgå.

Ångslupen_Gerda_02

Skulle man utveckla båtlivet krävs det att man bygger om broar, rensar å-botten och lägger ut cirka en miljard kronor på projektet. Men en specialbyggd passagerarbåt som påminner om ”paddor” som finns i Göteborg, är en farkost som man regelbundet ser färdas vattenvägen mellan Torshälla och Eskilstuna. Man har föreslagit en fond för att kunna göra detta i framtiden. Kommunen måste då avsätta ett antal miljoner kronor varje år till fonden. Men det kommer ändå att ta enormt lång tid. Kommunalrådets ordförande Jimmy Jansson är inte ens säker på att han kommer vara vid liv när det sker.