Poliserna har haft det jobbigt

Poliserna

Denna sommaren har man haft det betydligt jobbigare än tidigare år. Därför kräver nu polisförbundet att man skaffar fler poliser till yttre tjänst. Poliserna har reagerat på sina scheman och anser själva att de inte klarat sommaren så bra. Den nya organisationen var tänkt komma närmare medborgarna, men här har det gått åt helt fel håll konstaterar man nu. Det har helt enkelt blivit mer ansträngt.

Man saknar resurserna för att utreda brott på samma sätt som förr och det är riktigt illa. Stölder, skadegörelse, misshandel, trafikbrott och andra brott som hör till vardagsbrottsligheten, hamnar oftast på hög, då man inte hinner utreda dessa. Det kan vara farligt att lägga denna typen av brott på hög, det leder ofta till otrygghet och förtroendebrister för polisen. Polisen har helt enkelt för många uppgifter på för lite personal. Dom som finns gör ett bra jobb och de stora brotten tar man tag i ordentligt. Passhantering och gränskontroller har ökat och dessa borde andra kunna ta hand om anser Sven-Erik Alhem som är rättsexpert och förbundsordförande på Brottsofferjouren till SVT.

Poliserna

Även inrikesministern Anders Ygeman anser att polisen ej har levererat och att något måste ske. Omorganisationen som skedde 2015 var menad att öka antalet utredningar, men så har inte skett. Uppklarningsprocenten har inte varit så låg som idag på 16 år. Dessutom har många poliser sagt upp sig under sommaren, de ser ingen framtid i yrket. Speciellt unga poliser slutar i rasande fart enligt alla siffror och detta är oroväckande. Allmänhetens förtroende för polisen minskar också och nu måste man försöka vända denna trend.

Man glömmer ofta bort att poliser är människor precis som du och jag. Många säger upp sig med anledningen av det hårda klimatet och den stora pressen. Något måste förändras och man måste ta ett nytt grepp. Polisförbundet föreslår även höjda löner, bättre förutsättningar för cheferna att ta hand om sin personal och arbetsmiljön måste bli bättre.