SSAB vill byta ut kol mot vätgas

57021_mineluleassab

Det är alltså Oxelösundsföretaget SSAB som vill byta ut kol mot vätgas i sin tillverkningsprocess. Tillsammans med de två statliga bolagen LKAB och Vattenfall har man nu inlett ett gemensamt projekt.

Martin Pei teknisk direktör på SSAB menar, tillverkningen av stål är mycket energikrävande då koks (kol) används för att ta bort syret ur järnmalmen, konsekvenserna blir att koldioxid bildas i stora mängder. Vilket är skadligt för miljön. SSAB har masugnstillverkning i både Luleå och Oxelösund och är därmed det bolag som släpper ut mest koldioxid i landet. Dock så vill Pei poängtera, jämfört med andra stålproducenter i världen så släpper SSAB ut väldigt lite av de som använder masugnar.

ladda-ned

Man har beviljats medel från Energimyndigheten plus att man har gått in med eget kapital för en förstudie, som beräknas vara klar i slutet av 2017. Förhoppningarna är att det är värt att gå över till användning av vätgas istället. Om så blir fallet, ska en provanläggning anordnas, men var och hur är fortfarande oklart, enligt Pei.

Det slutliga målet är en fullskalig demonstrationsanläggning i mitten av 2020-talet. Hur ser då framtiden ut om 50 år, är vätgas framtidens melodi för tillverkning av stål? Kan vi bli framgångsrika är ambitionen så, vi satsar seriöst på detta, avslutar Pei.