Åter igen toppar Sörmland en utredning

hand-291353_1920

Socialstyrelsen har gjort en utredning över spädbarnsföräldrar och deras rökning. Det visar sig att antalet spädbarnsföräldrar i Sverige som röker har minskat. Men i Sörmland har det ökat och vi ligger dessutom i toppen. När barnen är åtta månader så röker hela 7,1 procent av mammorna. Endast Blekinge har en högre andel mammor som röker än Sörmland. Tittar man istället på papporna till dessa barn, så ligger Sörmland ganska ensamma i toppen. Hela 13,8 procent av papporna i Sörmland röker nämligen. Som två kommer Skåne med 12,5 procent.

Rikssnittet för mammorna ligger på 5 procent och för papporna ligger det på 9,5 procent. Så ser man till rikssnittet är Sörmland högt över.

blonde-182009_1920

Man har också konstaterat, att barn som utsätts för tobaksrök i sitt hem, lider större risk att drabbas av luftvägsinfektioner och öroninflammationer, än andra barn. Detta är något som många inte tänker på. Visst vet man att rökning är skadligt, men att så många spädbarnsföräldrar trodde man inte riktigt när man startade utredningen.