Flens kommun näst sist i skolrankning

apprentice-1694970-1

I den årliga undersökningen ”Bästa skolkommun”, som Lärarförbundet genomför, placerar Flens kommun på näst sista plats. Ljusnarsbergs kommun tar sista platsen och Norbergs kommun hamnar på tredje plats från slutet. 10 i topp-listan för kommunerna: 1) Vellinge, 2) Varberg, 3) Båstad, 4) Hammarö, 5) Piteå, 6) Vadstena, 7) Höganäs, 8) Mariestad, 9) Luleå, 10) Övertorneå.

De kommuner som placerar sig i toppen pekar på tre faktorer som ger bra resultat: 1) Att den strategiska plan som läggs upp är långsiktig om vad man vill med sin skola. 2) Att man kring den strategiska planen skapar en bred samsyn med lärare, politiker och tjänstemän. 3) Att förväntningarna man har är höga på elever och på varandra.

graph-963016-1Vad gäller de ca. 70.000 nyanlända barn som under förra året kom till Sverige, syns inte riktigt ännu i statistiken enligt Lärarförbundet. Inför kommande skolrankningar vill Lärarförbundet att Migrationsverket tar hänsyn till skolkapacitet när man gör utplaceringar av asylsökande i aktuella kommuner.

Lärarförbundet tycker vidare att det rimligen borde vara så att de kommuner som har höga resultat också har en hög skolkapacitet. Det är då man har alla möjligheter att spela roll och göra skillnad för alla elever. Lärarförbundets undersökning som ligger till grund för den årliga skolrankningen har genomförts sedan 2002 och Vellinge kommun har placerat sig på första platsen 4 år av 5.