Nya sedlar och nya mynt

50-m

Nu i oktober börjar man att sprida ut de nya mynten och sedlarna. Det handlar om enkronor, tvåkronor, femkronor, hundralappar och femhundralappar. Man kommer få se Greta Garbo på hundralapparna och Birgit Nilsson på femhundralappen. Alla dessa valörer skall vara utbytta till sista juni nästa år.

De nya mynten kommer att vara lättare och nickelfria. Sedlarna har nya säkerhetsdetaljer och tryckta med ett koppartryck. Koppartrycket gör sedlarna med sträva och inte så glatta och blanka.

mynt-nya

Men om man ser till mängden gamla mynt som finns i våra hem, så blir det ett värde av 2,5 miljarder kronor. Detta ger ett snitt på 780 kronor i mynt per svensk. Frågan är om man kommer få in alla? Den gamla två kronan som slutade präglas på 1970-talet finns fortfarande i våra hem. Hela 4 miljoner gamla tvåkronor, för att vara mer exakt.

Vill du växla in dina mynt så kan du göra detta på banken, dit går du även med sedlar som kommer bytas ut fram till sista juni nästa år.