Vita käppens dag

dsc_0690

Idag är det ”Den vita käppens dag”, denna dag är till för att vi skall uppmärksamma den vita käppen. Den vita käppen betyder att personen som håller i den inte ser, eller ser sämre. Den vita käppen hjälper den synskadade i vardagen. Tänk dig själv om du inget såg, hur skulle du ta dig från ditt hem till en affär? Den vita käppen är ett hjälpmedel, men då måste också seende människor förstå hur den vita käppen fungerar.

Cyklar och gatupratare är två vanliga saker som ställer till det för synskadade, trotts att de har en vit käpp. En olycka är lätt framme om man inte tänker på hur man placerar saker på gångbanorna. Hela tre av tio synskadade går inte utanför sina dörrar av denna anledning. Dom vågar inte utsätta sig för föremål som kan hindra deras väg.

crgwqn6wgaaw8xf

Så idag vill synskadades riksförbund få oss att tänka till. Dom kommer infinna sig på Fristadstorget mellan 10.00 och 14.00. Men dom kommer också cirkulera på stan för att markera saker som står fel. Dom kommer markera cyklar, gatupratare och även andra saker som inte står där dom borde stå. Så ser du en gul lapp på din cykel, bli inte arg, tänk till och fundera en extra gång på vart du nästa gång kan ställa din cykel.

Här kan du se en film om just felparkerade cyklar: