Mammografi med mindre smärta

bra-1659570_1920

Genom åren har många kvinnor valt att inte göra mammografi. Detta för att det gör ont att pressa samman brösten i undersökningen. Undersökningen är till för att upptäcka om man till exempel har cancer. Så undersökningen är av stor vikt. Att det gör ont är något man länge reagerat på och nu har man kommit fram till en lösning.

Man har nämligen i Lunds universitet forskat på detta och kommit fram till att man inte behöver pressa ihop brösten så mycket som man tidigare trott.  Man får en bra bildkvalitet även om man inte pressar lika mycket, dessutom vill man använda mer flexibla kompressionsplattor, som anpassar sig mer efter brösten. Detta ger dessutom i vissa fall bättre bilder än tidigare metoder.

Mälarsjukhuset har redan börjat minsta pressen på kvinnors bröst. Det är viktigt att så många som möjligt gör mammografi.