Drönare kan vara lagligt från andra EU-länder

drone-407393_960_720

Enligt Datainspektionen så kan det vara lagligt att sätta upp kameror i Sverige, och fotografera och filma från drönare. Detta om den som bedriver verksamheten är etablerad i ett EU-land utanför Sverige. Bedriver man däremot verksamhet och är etablerad i Sverige, eller i ett land som är utanför EU, så är det förbjudet enligt Högsta förvaltningsdomstolen och kameraövervakningslagen. Kritiken har varit hård från många svenska fotografer och filmare som livnär sig på att fotografera och filma från drönare. Verksamheten i Sverige bedöms omsätta ca. 1 miljard kronor.

Anledningen till att kameraövervakningslagen slår så här enskilt fyrkantigt, beror på ett EU-direktiv i lagar som varje enskilt EU-land har att förhålla sig till. Länderna inom EU tolkar nämligen direktivet på olika sätt, där Sverige har valt en strängare lagstiftning angående drönare.