Medieutredningens första del spår dyster framtid för journalistiken

problem-449365_960_720

Medieutredningens första del påbörjade regeringen i början på förra året. Den presenterades häromdagen. En analys av dagens medielandskap har mynnat ut i en rapport om läget för dagens mediers situation och tänkbara framtidsscenarier. Klart framgår det av utredningen att om tio år så kan i stort sett det linjära TV-tittandet och läsning av papperstidning vara borta. Resultatet av andra scenarier visade med tydlighet att yrket journalist under samma tid delvis eller helt var försvunnet.

Medieutredningen första del är ett diskussionsunderlag för kommande beslut. Trots det så inkom det ändå konkreta förslag. T.ex. så måste bredband bli tillgängligt för alla svenskar då både mediekonsumtion och debatt flyttar ut på nätet. Därav måste nuvarande upplägg för presstöd skrotas till förmån för ett nytt. De förslag om vad som politiskt måste åtgärdas för att på bästa sätt möta upp det nya medielandskap som verkligheten påvisar har överlämnats till kulturministern.

man-475557_960_720 Målet med förslagen som direktiv är att de ska ”främja möjligheterna för allmänheten att ta del av journalistik som präglas av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning. Oavsett var i Sverige man bor”. Förväntningarna är stora på utredningen eftersom förslagen som finns med kan vara avgörande för den lokala journalistikens överlevnad. Mellan 2004-2014 har mediebranschen genomlevt stora utmaningar. Antal lokalredaktioner har minskat med 36 procent, och antal redaktionella tjänster med 25 procent.

Några av önskningarna från svenska publicister för att på bästa sätt ta sig igenom kommande utmaningar är:

  • Att det ska skapas ett nytt modernt presstöd.
  • Att den digitala momsen ska sänkas.
  • Att reklamskatten ska avskaffas.
  • Att det skapas ett omställningsstöd.