Hög tid att vinterfixa din cykel

darkness-594567

Hala och mörka tider är även tid att vinterfixa din cykel. Med rätt utrustning och plogade samt sandade cykelbanor så går det utmärkt att cykla i vintertid. Men samtidigt ökar risken betydligt att skadas allvarligt. 80 procent av alla olyckor där cyklister skadas allvarligt är singelolyckor. Många kollisioner med bilar sker i mörker. Med devisen ”Den som inte syns finns inte”, så blir reflexer av alla de slag livsviktiga för att synas. Det kan vara reflexer i ekrar, reflexer på styret, reflextrådar i däcken eller som en reflexväst. Detta i en kombination med vitt/gult cykellyse fram och rött lyse bak samt cykelhjälm på gör dig optimalt förberedd och trafiksäker i mörker och halka. Ytterligare tips är att byta till dubbdäck/vinterdäck även på cykeln.

Även för fotgängare är det dags att vinterrusta för halkan och mörkret. De flesta fotgängare som skadas i vintertrafiken gör det i samband med fallolyckor. För halkan är det därför bra med rejäla vinterskor med sulor som ger bra fäste. Det går med fördel att förstärka greppet med något av de halkskydd som finns att köpa i handeln. För synligheten är det bra med reflexbrickor, reflexer i jackan, i byxan, i mössan etc. Är du hundägare ska du givetvis markera hund och koppel på olika vis med reflexer och/eller lysen.

slipping-98713

Oavsett om du är cyklist eller fotgängare under hala och mörka dagar i vintertrafiken så ökar reflexer synligheten betydligt. Om du möter en bil med halvljus påslaget och inte bär reflex, så syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig. Bär du däremot reflex så syns du redan på ungefär 125 meters håll. Föraren i bilen har då god tid på sig att sakta in. Reflex är med andra ord en billig livförsäkring i mörka vintertider.